Knuffelcultuur

Hoe gezellig mag het zijn op het werk?

Situatie 1: de meewerkend voorman was vanaf 1987 in dienst. Hij werd in 2010 aangesproken op zijn gedrag: te vrij, te veel lichamelijk contact. En in 2013, in de rokersruimte, gaf hij een vrouwelijke collega een klap op de billen en probeerde, volgens het slachtoffer, nog verder te gaan. Een laatste waarschuwing hielp niet. Want vervolgens wilde hij graag een full body massage… Toen volgde ook in hoger beroep bij het hof Arnhem-Leeuwarden ontbinding zonder enige vergoeding: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:GHARL:2016:6726 .

Situatie 2: de kok was vanaf 2009 in dienst, en hij kookte kennelijk lekker. Echter, begin 2015 stelde werkgever voor het dienstverband in onderling overleg te beëindigen. Dat wilde de kok niet. Kort daarna kwamen er klachten over ongewenste intimiteiten en de kok werd op staande voet ontslagen. Vier medewerksters – het zijn vrijwel nooit medewerkers – verklaarden schriftelijk en gedetailleerd dat de kok hen een klap op de kont gaf of een arm om hen heen sloeg. En de kok zou in het “rookhok” ook nog eens aanzienlijk verder zijn gegaan. En er stond inderdaad ook wel iets op videocamera’s. Anderzijds bleek, bij de rechter, dat er op het werk altijd een amicale sfeer was, tot innig aan toe, en werden hele persoonlijke onderwerpen, ook de meest intieme, uitgebreid besproken. Er bestond een hoog “knuffelgehalte”, zo verklaarde een ex-leidinggevende. En de kok was bovendien bijna 65 jaar…

Het gerechtshof Den Haag besliste op 18 april jl. dat het ontslag op staande voet nietig was: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHDHA:2017:957 . De kok mocht tot zijn 65e in dienst blijven! Hij zal echter niet kunnen rekenen op een knuffel van zijn werkgever .

Call Now Button